zaterdag 29 maart 2014

Dag 5

In de voormiddag presenteerden de deelnemers die hun land/school nog niet voorstelden. Het was leerrijk en interessant. Opmerkelijk: Estland, Litouwen en Polen zijn nog steeds zwaar onder de indruk van de Russische bezetting ten tijde van de USSR. Ierland op zijn beurt worstelt met de kolonisatie door Engeland. Wat opvalt is dat iedereen fier is op zijn of haar nationaliteit en dat met een open geest. Fijne mensen en leerrijke ervaringen. En vrijheid dat is ook wat belangrijk is in IJsland. IJslanders houden van hun geschiedenis, vrijheid en zelfstandigheid.

's Middags vertrokken we op excursie naar 'the golden circle'. We bezochten Gulfoss, Pingvellir en Geysir. De schoonheid van dit land is ongelooflijk! Voor het eerst zagen we onze immer goedgezinde Gudmundur in een discussie verzeilen. Niet met ons maar met de eigenaar van de grond die je over moet om Geysir te bezichtigen. De eigenaar vraagt sinds kort toegang om over zijn land te gaan. Gudmundur spreekt van een 'schande'. Betalen om te genieten van natuurpracht stemt niet overeen met het idee van vrijheid.



Tenslotte kwamen we tegen een uur of zeven aan bij scoutslokalen in de nabijheid van Selfoss. Aevar maakte er voor ons lamsbout klaar, met gebakken groentjes en sla. Lekker. Na de maaltijd deelden we onze lokale specialiteiten uit. Naast drank uit Talinn, drank uit Ierland hadden wij natuurlijk 'neuzekes' en chocolade mee. Alvorens toe te slaan, kregen we eerst nog ons diploma. En daartoe moesten we een IJslandse traditie doorstaan. Het eten van 'rotte haai' en Brennevin. Jaja, rotte haai! Blijkbaar urineert een haai tijdens zijn leven nooit en spaart alles op in zijn lichaam. Moest je dus een verse haai eten, dan zou je sterven. Rot kan het geen kwaad, maar toch blijft het naar urine ruiken. Gelukkig was er de Brennevin om door te spoelen. (voor wie meer wil weten: http://video.nationalgeographic.com/video/iceland_rottensharkmeat)

Tijdens de terugtocht stopten we met de bus nog even in de open vlakte om zeker te zijn dat we het aurora borealis of noorderlicht niet zouden missen. We hadden geen geluk, maar het is tevens een reden om nog eens terug te komen naar dit prachtige land.

Het was een fantastisch inspirerende cursus, een ongelooflijk mooi land en een echt toffe groep mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten