maandag 24 maart 2014

We zijn nu echt gestart met de cursus. Gudmundur en Aevar zijn onze docenten. Gudmundur is een inspirerende docent die vanuit zijn persoonlijke ervaring spreekt. Geen zware theorie, maar voldoende theoretische achtergrond om volop te kunnen inzetten op de praktijk. 

We begonnen vandaag de sessie met een kennismakingsspel: het namenspel. We stonden in een kring en zeiden onze naam en dienden een gebaar te maken die we aan onze naam wilden verbinden. De personen die na je kwamen herhaalden je naam en het gebaar. Een beetje 'ik ga op reis en neem mee' maar dan met namen en gebaren. Heel fijn voor mensen die niet makkelijk namen onthouden, maar eerder visueel ingesteld zijn. 

Daarna volgde een korte geschiedenis en schets van IJsland. Rare gasten die IJslanders ;-)

Na een korte uiteenzetting over het belang en de structuur van 'team building' kwamen we in actie. Weer of geen weer: outdoor is buiten te doen! 2° boven nul, regen en wind: tijd voor actie. Vertrouwen en het scheppen van een veilige (leer)omgeving staan centraal bij team building. Jezelf durven zijn, jezelf durven open te stellen en ook durven gek doen. Het leidde ons tot een rondje tikkertje maar dan wel met het 'ministry of silly walks' als leidraad. Het ijs was (letterlijk) gebroken. 

Nadien werden de banden nog meer gesmeed en moesten we vertrouwen stellen in een willekeurig aangeduide partner. De opdracht bestond erin om geblinddoekt geleid te worden langsheen een parcours. Dat parcours was niet gewoon een vlak padje, maar één vol hindernissen (links, rechts, op glad ijs, over boomstammen, trappen op, trappen af, bergje op, muurtje af, ...). Een speciale ervaring. Mooi weetje: alles moest in complete stilte gebeuren. Praten tegen je partner was uit den boze. 

Tenslotte volgde nog één finale opdracht: teamwork à la plancha. We stonden allemaal naast elkaar op een plankje. We stonden willekeurig door elkaar. De grond mocht niet geraakt worden, maar toch moesten we zo snel mogelijk alfabetisch gerangschikt gaan staan. Samenwerken, afspraken maken, maar vooral reflecteren over hoe we het zouden aanpakken en wat beter kon in onze strategie om dit tot een goed einde te brengen was van belang. 

Morgen wacht ons een lange dag. We starten om 7u30 en zullen waarschijnlijk pas terug tegen 23u in het hotel zijn. We kijken ernaar uit. 

Weetje van de dag: In IJsland speelt het sociale leven zich af in het zwembad. Als iedereen in een hot pot zit dan is er geen onderscheid tussen de sociale achtergrond van mensen. Iedereen in zwembroek of badpak, geen onderscheid. Het is de place to be en politiek en andere thema' worden er tijdens het baden besproken. 

11 deelnemers uit Estland, Litouwen, Ierland, Finland, Polen, Cyprus en 5 Vlamingen. Vooraan Gudmundur. 


1 opmerking:

  1. Wauw, wat een prachtig landschap. En natuurlijk lijkt de cursus me ook interessant (en plezant). Ben benieuwd alle verhalen te horen wanneer jullie terug zijn. Bij een Kriekske in 't Leeuwke misschien? Hafa gòoan tìma. groetjes Kat.

    BeantwoordenVerwijderen